Pigmentvlekken: Hyperpigmentatie herkennen en behandelen 

Wist je dat hyperpigmentatie of pigmentvlekken tegenwoordig één van de meest voorkomende huidproblemen is? Het is dus belangrijk om te weten wat pigmentvlekken precies zijn, wat de oorzaak is en vooral hoe je het voorkomt. Wij vertellen het je en geven je tips hoe je hyperpigmentatie of pigmentvlekken kunt behandelen en voorkomen met de juiste behandelingen, crèmes en andere huidverzorgingsproducten. 


Wat zijn pigmentvlekken?

Voordat we uitleggen wat pigmentvlekken zijn en hoe ze ontstaan, starten we met de vraag: wat is pigment? Pigment is een kleurstof die door cellen in de huid wordt aangemaakt onder invloed van uv-stralen en hormonen. Misschien vraag je je af waarom dit überhaupt gebeurt. En net als zoveel dingen in je lichaam, is ook pigmentatie een mooie lichaamsreactie! De aanmaak van pigment is namelijk een beschermingsreactie van je huid. Meer pigment - en dus een donkerdere huid - beschermt je huid tegen de zon. Let wel: deze natuurlijk bescherming van je huid kan niet op tegen een goede zonbeschermingscrème!

Wanneer je last hebt van pigmentvlekken, dan is er een plaatselijke verstoring van het pigment. De vlekjes kunnen donkerder óf lichter, ook wel hypopigmentatie genoemd, zijn dan de rest van je huid, waardoor ze opvallen. Wanneer er wordt gesproken over hyperpigmentatie gaat het uitsluitend om donkere plekjes die bruin, grijs, blauw of zwart kunnen zijn. 

Oorzaken van pigmentvlekken

De oorzaak van hyperpigmentatie is een toename van pigment in je huid. Dit kan aangeboren zijn, denk bijvoorbeeld aan sproeten, of zich later ontwikkelen. In het laatste geval worden pigmentvlekken meestal veroorzaakt door (overmatige) blootstelling aan de zon. De uv-stralen van de zon zorgen namelijk voor de aanmaak van melanine, het pigment dat de huid kleur geeft. Ook een verandering in hormonen kan een grote oorzaak zijn van overproductie van melanine en zorgt daarmee voor pigmentatie. Zo is melasma, ook wel een ‘zwangerschapsmasker’, hyperpigmentatie die ontstaat tijdens de zwangerschap. Heb je een puistje of wondje gehad? Dan kan de huid ook verkleuringen vertonen. Dit heet ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie.  

Kun je pigmentvlekken verminderen?

Afhankelijk van de oorzaak en het type hyperpigmentatie, kun je pigmentvlekken zeker verminderen. Je kunt aan de slag met de juiste crèmes en andere huidverzorgingsproducten die zorgen voor een egalere teint. Daarnaast kun je pigmentatie ook professioneel laten behandelen. Dit kan bijvoorbeeld door een (chemische) peeling, maar vraag een huidspecialist ook eens naar andere behandelmogelijkheden, zoals laserbehandelingen. 

Zelf hyperpigmentatie verminderen

Pigmentvlekken kun je allereerst voorkomen door iedere dag – yes, ook als het bewolkt of koud is – een dagcrème met minimaal een SPF 30 te gebruiken. Door je huid goed te beschermen tegen uv-stralen, houd je hyperpigmentatie zoveel als mogelijk in bedwang. Daarnaast is een bezoekje aan de zonnebank niet zo’n goed idee als je last hebt van pigmentvlekken of het ontstaan hiervan, en andere tekenen van huidveroudering, wilt voorkomen.

Wil je hyperpigmentatie camoufleren, gebruik dan een goede foundation. De IMAGE Skincare I Conceal is een echte alleskunner. Deze beschermende foundation geeft niet alleen een prachtige dekking, maar verzorgt en beschermt je huid ook intensief door de unieke samenstelling en de toevoeging van SPF 30. Als kers op de taart stimuleert de foundation de aanmaak van collageen en laat de huid ademen. Je snapt dat we echt kunnen spreken van een flawless finish! 

Pigmentcrèmes en andere producten tegen pigmentvlekken

Naast het smeren van een dagcrème met een goede SPF, zijn er ook andere producten die je kunt toevoegen aan je dagelijkse routine om pigmentvlekken te verminderen. Onze ILUMA-lijn heeft unieke formules die hyperpigmentatie behandelen en de huid laten stralen. Met ingrediënten als vitamine C, plantaardige huidoplichters en niacinamide (vitamine B3), worden pigmentvlekken niet alleen minder, maar wordt ook de huidbarrière versterkt en houdt de huid meer vocht vast. De producten uit deze lijn zorgen dus voor een egale teint en een mooie glow en zijn ook ideaal voor donkere huiden.  

Leuk weetje: het ILUMA - Intense Brightening Serum bevat een bijzondere samenstelling van bestanddelen die tyrosinase afremmen. Dit is het enzym in de huid dat een belangrijke rol speelt bij het pigmentontwikkelingsproces. Door dit enzym af te remmen, voorkom je dus dat er snel pigmentvlekken kunnen ontstaan.  

Overdag is het vooral belangrijk om je huid te beschermen met SPF en pigmentvlekken te voorkomen. ‘s Nachts kunnen we ons vervolgens focussen op het verminderen van pigmentvlekken. Met de juiste nachtcrème kom je namelijk al een heel eind met het verminderen van pigmentvlekken. Benieuwd welke nachtcrème het meest geschikt is voor jouw huid? Ontdek onze nachtcrèmes voor hyperpigmentatie.  

Hyperpigmentatie professioneel laten behandelen

Er zijn dus een aantal dingen die je zelf kunt doen om pigmentvlekken en hyperpigmentatie zo veel mogelijk te voorkomen en te verminderen. Heb je daarnaast ook weleens gedacht aan een professionele behandeling? Ga bijvoorbeeld voor de IMAGE Skincare Illuminating Facial, die er speciaal op is gericht om de huid te egaliseren. Ook een peeling kan een mooie uitkomst bieden voor pigmentvlekken. Zo zorgt de IMAGE Skincare Lightening Lift, op basis van melkzuur en kojiczuur, voor directe celvernieuwing en het verminderen van pigmentatie. 

Wil je snel resultaat behalen en met een stralende huid de salon uitlopen? Bekijk dan zeker de IMAGE Skincare behandelingen en neem contact op met de IMAGE Skincare Professional bij jou in de buurt voor een afspraak of aanvullend advies!  

Op de hoogte blijven van het laatste IMAGE Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over pigmentvlekken en hyperpigmentatie? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief!