Acne is een vervelende huidaandoening. Vaak wordt het gekoppeld aan een jonge leeftijd, vandaar de naam ‘jeugdpuistjes’. Toch komt acne voor bij iedere leeftijd. Het is bovendien onmogelijk om één oorzaak van acne aan te wijzen. Gelukkig is er wel veel mogelijk in het behandelen van acne. Zo zijn er speciale crèmes en andere typen huidverzorgingsproducten om acne te behandelen. Heb je last van acne en wil je weten wat je moet doen? Lees hier onze tips!  

Wat is acne?

Acne is een huidaandoening die zich op verschillende manieren uit. De verzamelnaam acne wordt gebruikt wanneer er sprake is van een verhoogde talgproductie en een ophoping van bacteriën. Dit uit zich in verschillende vormen, bijvoorbeeld mee-eters of ontstekingen. Afhankelijk van de precieze oorzaak van acne, is het over het algemeen goed te behandelen – of in ieder geval te verminderen. Doe dit wel met zorg en met de juiste kennis, zodat je littekens en pigmentvlekjes voorkomt, of nog vervelender: de acne verergert 


 


Soorten acne

Er worden diverse soorten acne onderscheiden. Acne vulgaris is de meest voorkomende vorm. ‘Vulgaris’ betekent dan ook ‘gewoon’. Wanneer je last hebt van deze vorm acne, kun je te maken krijgen met verschillende soorten puistjes. Deze kunnen ontstaan op diverse plekken op je lichaam, zoals je gezicht, hals, rug, schouders en borst. Let op! Hoe je je acne moet behandelen, hangt af van het type puistje. 

  • Comedonen: Dit is de niet-ontstoken versie van puistjes. Er zijn twee soorten comedonen. Zo is er de gesloten variant die aan het huidoppervlak een wit, klein onderhuids pukkeltje vormt, ook wel een ‘whitehead’ genoemd. Daarnaast heb je de open comedoon. Deze verstopping van de porie kleurt zwart, vandaar de bijnaam ‘blackhead’. Dit wordt ook wel een mee-eter genoemd.  
  • Papels: Hier hebben we te maken met een ontstoken puistje. Een papel is rood en heeft geen wit kopje gevuld met pus.  
  • Pustels: Een pustel is een rood, ontstoken puistje met een wit puskopje.  
  • Nodules: Dit zijn grote, onderhuidse puisten. Deze vervelende ontsteking ontstaat wanneer er te veel druk op de wand van de porie komt. Hierdoor breidt de ontsteking zich uit in de tweede huidlaag.  
  • Cystes: Wanneer je last hebt van cystes is het echt oppassen geblazen. Aangezien dit diepe, met pus gevulde holtes zijn, vormt een cyste namelijk het grootste risico wat betreft de vorming van littekens.

Naast de verschillende soorten puistjes, zijn er diverse soorten acne te onderscheiden op basis van de plek op het lichaam, de oorzaak en de soorten puistjes. Zo komt acne conglobata voornamelijk voor bij mannen en uit zich in onderhuidse puisten op de schouders, rug en borst. 

 

Oorzaken acne

De oorzaak van acne is veelzijdig. Helaas is er daardoor ook niet één hulpmiddel of behandeling die je puistjes als sneeuw voor de zon laten verdwijnen. Uiteindelijk is acne wel te herleiden naar een verhoogde talgproductie en de aanwezigheid van bacteriën. Maar waar dat precies vandaan komt verschilt per persoon en per situatie. Soms is het erfelijk of is er sprake van een hormonale disbalans. Daarnaast zijn er verschillende factoren die acne kunnen ‘triggeren’ of verergeren. Denk aan het gebruik van een verkeerde crème of make-up, maar ook aan voeding, stress en roken. 

Hoe kun je acne behandelen?

Of je nu last hebt van een milde of heftigere vorm van acne, je wilt dit natuurlijk zo goed mogelijk behandelen. Aangezien de oorzaak van acne uiteenlopend kan zijn, is iedere huid gebaat bij goede huidverzorging. En dat begint met het uitzoeken hoe je je huid het best kunt behandelen. Ga sowieso niet aan de slag met agressieve en uitdrogende producten. Een acne-huid is tenslotte een zeer geïrriteerde huid die uit balans is. Dus zoek daar ook de juiste skincare routine bij.  

 

Cremes en andere producten tegen acne 

Wanneer je acne effectief wilt behandelen, is het zaak om de juiste producten te gebruiken. Dat begint met goed advies van een expert. Neem daarom contact op met de IMAGE Skincare Professional bij jou in de buurt, of stel direct jouw vraag via de chat rechtsonder op onze website. Onze professionals vertellen je graag meer over de producten en behandelingen die zorgen voor een mooie, gezonde huid! Wil je zelf alvast op onderzoek uit? Neem dan zeker een kijkje bij onze CLEAR CELL-lijn en de AGELESS-lijn. Deze producten zijn uitermate geschikte om acne te verminderen en te voorkomen. 


Tips voor huidverzorging bij acne

  • Een goede en passende routine voor iedere huid begint bij een goede, maar milde reiniging, iedere ochtend en avond. Wist je trouwens dat wij altijd een ‘double cleanse’ adviseren voor optimale huidverbetering?  
  • Bescherm je huid overdag goed met een SPF en herstel je huid ‘s avonds met een crème die de huid in balans brengt.  
  • Voeg daarnaast ook een serum aan je routine toe en verdiep je eens in het gebruik van zuren. Zo helpt salicylzuur bij het verwijderen van dode huidcellen, en het oplossen van talg, waardoor je poriën minder snel verstopt raken. Ook heeft salicylzuur een verzachtende en ontstekingsremmende werking, wat natuurlijk perfect is voor de geïrriteerde, ontstoken huid. 

Acne professioneel laten behandelen

Naast hulp bij de keuze van de juiste producten voor jouw huid, staan onze huidspecialisten uiteraard klaar om jouw huid te behandelen. Want: de beste versie van jouw huid creëren we samen! De IMAGE Skincare Professionals vertellen je graag meer over de professionele behandelingen voor acne. Na een intake en analyse kijken zij welke behandeling en producten het best bij jouw type acne passen. Goed om te weten: in veel gevallen wordt een acne-behandeling gedekt door de zorgverzekeraar. 

Op de hoogte blijven van het laatste IMAGE Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het behandelen van acne? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief!