Winkelwagen

Wat is acne en hoe kom ik ervan af?

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Acne is een aandoening waarbij de talgklieren ontsteken. Door een te hoge talgproductie ontstaat een vette huid met puistjes, comedonen, mee-eters en uiteindelijk acnelittekens. Acne komt voornamelijk voor bij jongeren, maar kan ook voorkomen bij volwassen. Hoewel acne een veelvoorkomend ziektebeeld is, kan het psychosociale gevolgen hebben voor de patiënt. Gelukkig kan acne effectief worden behandeld. Er zijn verschillende soorten acne en zodoende verschillende soorten behandelingen. Een IMAGE Skincare professional kan inschatten om welke soort acne het gaat en op basis hiervan de juiste keuze maken voor behandelingen en thuisproducten.  

Soorten acne

Er zijn verschillende soorten acne. De bekendste vorm is acne vulgaris. ‘Vulgaris’ is Latijn voor ‘gewoon’ en met acne vulgaris spreken we over jeugdpuistjes. Het is de meest voorkomende vorm van acne en komt voornamelijk voor bij jongeren tussen de 14 en 22 jaar. Acne vulgaris uit zich in twee veelvoorkomende varianten, namelijk:

 • Vette, glanzende acne met oppervlakkige witte ontstekingen
 • Droge acne met dieperliggende ontstekingen

Beide zijn acne vulgaris, maar er gelden andere regels met betrekking tot behandelingen, producten en levensstijladviezen voor het beste en snelste resultaat. Het is belangrijk dat producten die zuren bevatten gecombineerd worden met hydraterende ingrediënten om verergering van acne te voorkomen. Laat je daarom altijd goed adviseren door een huidtherapeut.

Andere vormen van acne zijn:

 • Acne conglobata: zeer grote onderhuidse ontstekingen
 • Acne tarda: komt voor bij de rijpere huid
 • Acne neonatorum: komt alleen voor bij zuigelingen
 • Acne rosacea: gaat gepaard met extreme vormen van roodheid
 • Acne cosmetica: allergische reactie op cosmetica dat zich uit in puistjes

Naast de ‘gewone’ jeugdpuistjes zijn dus aardig wat andere varianten als het aankomt op acne. Het is dus belangrijk te weten om welke acne het gaat voordat je begint met behandelen. Zo bereik je de beste resultaten.

 

Waar wordt acne door veroorzaakt?

Acne kan door verschillende factoren ontstaan:

 • Erfelijke aanleg
 • Hormonale veranderingen
 • Medicatie
 • Klimaatverschillen
 • Voeding/levensstijl
 • Verkeerde cosmetica


Vaak is het een combinatie van bovengenoemde factoren die de acne verergeren, maar niet de oorzaak zijn van het ontstaan van acne.
Een IMAGE Skincare professional kan door middel van een uitgebreide huidanalyse vaststellen wat de meest effectieve behandeling is, eventueel in combinatie met verschillende thuisproducten.

Zelf acne behandelen

Wij zijn van mening dat het advies van een specialist een belangrijk uitgangspunt is om ook thuis acne te behandelen. Het is hierbij belangrijk om acne zoveel mogelijk met rust te laten. Een huid met acne wordt vaak te veel uitgedroogd met diverse producten van de drogist of apotheek. Denk aan acne-crèmes en -lotions met alcohol en andere huidirriterende ingrediënten. Vaak wordt de huid hiermee te veel uitgedroogd en de huid reageert daar op door juist meer talg aan te gaan maken. Deze aanpak werkt dus meestal averechts.
Levensstijl kan een rol spelen bij de verergering van acne, zoals voeding, stress en bepaalde woon- of werkomstandigheden. Al deze voorbeelden zijn vaak niet de oorzaak van acne, maar kunnen zeker invloed hebben op de acne. De professionals van IMAGE Skincare kijken altijd naar het totaalbeeld van huidverzorging en levensstijl om zo de beste resultaten te behalen.

 

Acne producten 

Er zijn erg veel acne-crème en -lotions op de markt. Dit maakt dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De effectiviteit van een acne-crème is afhankelijk van de aanwezigheid van bepaalde ingrediënten, zoals salicylzuur, glycolzuur, benzoylperoxide en vitamine A. De hoeveelheid en de samenstelling van deze ingrediënten speelt ook een belangrijke rol. 

Welk product bij welke acne?

De productlijnen van IMAGE Skincare beschikken over diverse thuisproducten die zeer geschikt zijn voor een huid met acne. In deze producten zit een combinatie van verschillende zuren en andere ingrediënten die de acne deactiveren en zodat de huid zich kan herstellen.
Met name producten uit de CLEAR CELL lijn en de AGELESS lijn zijn erg geschikt om bestaande acne te verminderen en om andere uitbraken te voorkomen. Hieronder worden beide lijnen kort toegelicht.

Geeft direct zichtbare vebetering op de vette vorm van acne, namelijk met actieve puistjes. Dit product wordt altijd samen in combinatie met een of meer andere producten geadviseerd, omdat de huid anders te veel uitdroogt.

Uitermate geschikt bij roodheid en ontstekingsreacties, omdat het op diepere ontstekingen in de huid werkt. Behaald ook zeer mooie resultaten bij de restverschijnselen van de acne, zoals pigmentvlekjes, rode overgebleven vlekjes, littekentjes en grove poriën.

Beide lijnen worden geadviseerd met hydraterende en kalmerende producten uit andere lijnen van IMAGE Skincare. Zo voorkom je uitdroging van de huid en bevorder je de juiste pH-waarde voor een stralende huid. Vaak combineren we CLEARCELL en AGELESS producten met de volgende productlijnen:

Neem contact op met een IMAGE Skincare huidtherapeut voor een persoonlijk afgestemd productadvies voor het meest optimale en snelst zichtbare resultaat. In combinatie met professionele behandelingen van IMAGE Skincare zal er gegarandeerd resultaat worden behaald. 

Gerelateerde producten

Acne professioneel laten behandelen

Huidtherapeuten en dermatologen zijn gespecialiseerd in het behandelen van acne, beschikken over ruime ervaring en apparatuur en weten zichtbare resultaten te behalen. Het loont dus echt om jouw type acne te laten vaststellen en behandelen door een professional. Een huidtherapeut kijkt bij de intake om welke acne het gaat en welke behandeling(en) het beste bij jouw type acne past. In de meeste gevallen wordt een acne-behandeling gedekt door de zorgverzekeraar.

IMAGE Skincare beschikt over een uitgebreid productassortiment dat speciaal is ontwikkeld voor het behandelen van diverse huidproblemen. Door een juiste diagnose en de daarbij passende samenstelling van thuisproducten gecombineerd met IMAGE Skincare behandelingen weten zij precies wat nodig is bij welk soort acne om het gewenste resultaat te behalen.

Via de store locator zijn alle behandelcentra te vinden waar de behandelingen van IMAGE Skincare worden uitgevoerd. Kwaliteit staat voorop: de behandelend expert is altijd aangesloten bij de ANBOS of heeft een BIG-registratie.

Acne lotion