Wat is het huidmicrobioom en waarom is het zo belangrijk?

Wat is het huidmicrobioom en waarom is het zo belangrijk?

We zijn zo gewend om "brandjes te blussen" als het om onze huid gaat, gefocust op het aanpakken van problemen zoals donkere vlekken, acne of rimpels. Hierdoor vergeten we soms dat een gezonde huid vooral afhankelijk is van een sterke, stevige basis en een gezond huidmicrobioom. Maar wat is het huidmicrobioom precies? We leggen het je uit in deze blog.  

Wat is het huidmicrobioom?

Het huidmicrobioom is het geheel van micro-organisem die op je huidbarrière leven. Het bestaat uit bacteriën, mijten, gist en schimmels die een beschermende functie hebben. Het is een integraal onderdeel van de vochtbarrière van de huid. Het speelt namelijk een belangrijke rol bij het voorkomen van vochtverlies, bescherming tegen omgevingsallergenen en irriterende stoffen en het reguleren van de temperatuur.

Een divers microbioom helpt je huid om zich te beschermen tegen omgevingsfactoren. Een verstoord huidmicrobioom kan het begin zijn van verschillende huidproblemen. Je huid kan bijvoorbeeld uitdrogen en uit balans raken, waardoor vocht kan verdampen en irriterende stoffen kunnen binnendringen. 

Wanneer het huidmicrobioom in balans is en er gezond uitziet is het glad, stralend en ziet er jeugdig en veerkrachtig uit. Wanneer het microbioom wordt aangetast, kan dit leidentot huidproblemen zoals acne, eczeem, psoriasis, schade door de zon of een extreem droge of vette huid

Om onevenwichtigheid die tot huidproblemen kunnen leiden te voorkomen, is het essentieel om verstoringen van het huidmicrobioom te beperken. Hierbij is het gebruik van producten die microbioomvriendelijk zijn een goede eerste stap naar een gezond huidmicrobioom. 

Maak kennis met de BIOME+ collectie

Onze nieuwe BIOME+ collectie is een unieke huidmicrobioomvriendelijke collectie die je huid hydrateert en verheldert. BIOME+ bevat ingrediënten van natuurlijke oorsprong, zoals botanische adaptogenen en uit suikerriet verkregen squalaan. Het voedt en egaliseert je huid zonder de natuurlijke staat ervan te verstoren. 

 

Ingrediënt in de spotlight: Squalaan 

Elk BIOME+ product bevat Squalaan, een duurzame en ethische bron van squaleen. Squalaan is van nature aanwezig in de lipide-barrière van je huid, maar neemt naarmate we ouder worden af. Het heeft veel voordelen voor je huid, waardoor het de perfecte basis voor de BIOME+ formules is. 

De squalaan die gebruikt wordt in de collectie is geproduceerd via fermentatie van duurzaam, hernieuwbaar suikerriet. Het helpt je huid in balans te brengen en een gezond huidmicrobioom te ondersteunen. Daarnaast verbetert Squalaan de elasticiteit en zorgt het voor een gladde, soepele huid terwijl het transeidermaal vochtverlies (dat is vochtverlies vanuit diepere huidlagen) helpt voorkomen. Het ingrediënt is bovendien microbioomvriendelijk en ECOCERT-gecertificeerd. 

Behoud en herstel van het huidmicrobioom

Je kan een aantal dingen doen om het huidmicrobioom gezond te houden:

  • Maak gebruik van een hydraterende crème die het huidmicrobioom intact houdt. De BIOME+ Smoothing Cloud Crème doet niet alleen dat, maar zorgt ookvoor een gezonde, veerkrachtige huid. Door gefermenteerd Squalaan wordt de huidbarrière ondersteund, zodat je huid zichzelf beter kan beschermen.
  • Reinig je huid met een milde reiniger. De BIOME+ Cleansing Comfort Balm zorgt ervoor dat je huid gezond en sterk genoeg is om de schadelijke effecten van de dag aan te kunnen, terwijl het huidmicrobioom zo min mogelijk wordt aangetast. Bovendien zorgen de reinigende plantoliën ervoor dat de huid diep gevoed wordt en geeft de adoptogene plant Aschwagandha je huid een natuurlijke gloed.
  • Gebruik de producten die je helpen het evenwicht van je huidmicrobioom te ondersteunen. Het BIOME+ Dew Bright Serum kan je huid hierbij helpen. Dit serum is huidmicrobioomvriendelijk en zorgt voor een zijdezachte huid en een microbioom dat intact en veerkrachtig is. Daarnaast zorgt het serum er ook voor dat de huid diep gehydrateert wordt en een doffe huid al snel plaatsmaakt voor een stralende look. 

 

Let's Talk Skin

Heb je een vraag over zwangerschapsveilige skincare? Neem dan contact op met de IMAGE Skincare Professional bij jou in de buurt, of stel direct jouw vraag via de chat rechtsonder onze website.

En wil je op de hoogte blijven van het laatste IMAGE Skincare nieuws en interessante skincare feitjes en tips? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!