Winkelwagen

Verbrand door de zon: wat nu?

Verbrand door de zon: wat nu?

Wanneer je op deze blog hebt geklikt is de kans groot dat jij verbrand bent door de zon en zoekt naar een oplossing. Vervelend! Want hoewel de zon natuurlijk heerlijk is, is een verbrand lichaam of gezicht geen pretje. Wij vertellen je wat helpt wanneer je een verbrande huid hebt en hoe je dit de volgende keer kunt voorkomen! 

Hoe ziet een door de zon verbrande huid eruit?

Wanneer je huid is verbrand door de zon, heb je te lang onbeschermd in de zon gezeten. De schadelijke uv-stralen van de zon hebben je huid dan beschadigd. Ook kan zonschade veroorzaakt worden door bijvoorbeeld de zonnebank.

Een verbrande huid door de zon onderscheiden we op vier niveaus:

  • Eerstegraads verbranding. Er is zes tot vierentwintig uur na blootstelling aan de zon lichte roodheid op de huid te zien. De hersteltijd is één tot drie dagen. 
  • Tweedegraads verbranding. Je huid is vurig, warm en pijnlijk. Je merkt dit na twee tot twaalf uur na blootstelling aan de zon. De verschijnselen zijn na drie dagen weggetrokken na een lichte vervelling en laat een tijdelijke pigmentatie achter.  
  • Derdegraads verbranding. Je kunt er niet omheen: een felrode, tot roodblauwe, gezwollen en zeer pijnlijke huid. Vanaf dag vier vervelt het hele verbrande gebied en laat een langdurige verkleuring en oneffenheden achter.
  • Vierdegraads verbranding. Er ontstaan blaasje op de huid, gevolgd door vervelling en vlekkerige pigmentatie.

Naast de zichtbare tekenen van zonverbranding op de huid, kun je ook last krijgen van misselijkheid, koorts, hartkloppingen en hoofdpijn.  

Wat helpt bij een verbrande huid?

Niemand zit te wachten op een verbrande huid. En al helemaal niet op een roodachtig gezicht, terwijl je doel bij het zonnebaden hoogstwaarschijnlijk was om een mooie tan te krijgen. Nu is het zaak om de symptomen zo dragelijk mogelijk te maken. Ga allereerst direct uit de zon! Zorg er daarnaast voor dat je extra veel water drinkt om uitdroging te voorkomen.

Is je huid eerste- of tweedegraads verbrand? Dan kan het goed koelen van de huid al voor veel verlichting zorgen. Gebruik hiervoor vochtige kompressen of een zakje ijs in een washandje of handdoek. Breng daarnaast een luchtige crème aan op de verbrande huid. Vermijd rijke crèmes, aangezien deze de huid afsluiten en de hitte in de huid vasthouden. Kies daarvoor in de plaats voor een lichtgewicht product met voedende ingrediënten, zoals vitamine C. Of een kalmerend effect, zoals de ORMEDIC – Balancing Gel Masque of een hydraterend sheetmasker

Is je huid er ernstiger aan toe? Koel je huid dan 10 tot 15 minuten onder lauwwarm stromend water. Heb je ernstige blaren, hoge koorts of extreme pijn? Raadpleeg dan de dokter voor advies.   

 

 

Producten bij een verbrand gezicht

Is je gezicht verbrand? Dan wil je natuurlijk aan de slag met een effectief product dat je klachten direct verzacht en je huid intensief verzorgt. VITAL C – Hydrating Water Burst to the rescue! Deze lichtgewicht gel zorgt voor diepe hydratatie door de explosie aan krachtige ingrediënten, zoals hyaluronzuur, vitamines C en E en peptiden. Deze gel is daarmee de ideale after sun om de huid van je gezicht te herstellen, ook nadat je verbrand bent door de zon.     

Hoe voorkom je een verbrande huid? 

Je weet wat ze zeggen: voorkomen is beter dan genezen. En dat is bij een verbrande huid zeker zo! Gebruik daarom iedere dag – yes, ook als het bewolkt of koud is – een product met een SPF. SPF is een afkorting van Sun Protection Factor. Deze factor beschermt je huid tegen uv-stralen om zonschade te voorkomen. Je vindt een SPF dan ook in al onze dagcrèmes, zodat het product je huid niet alleen verzorgt, maar ook beschermt. Je hebt met een zonbescherming in je dagcrème zo maar één product nodig om je huid te voeden én te beschermen. Handig!  

Zo is de IMAGE MD – Restoring Daily Defense Moisturizer SPF 50 een lichtgewicht dagcrème met SPF 50. Deze beschermende en voedende dagcrème is een ultieme beschermer van jouw huid. Want deze crème beschermt je huid niet alleen tegen uv-stralen, en dus verbranden door de zon, maar doet nog veel meer! Door de toegevoegde antioxidanten, plantstamcellen en een speciaal DNA Protection Complex wordt je huid beschermt tegen DNA-schade en de invloed van vrije radicalen. Daarnaast bevat de dagcrème zelfs filters die je huid tegen infrarood en blauw licht (van bijvoorbeeld je laptop- en telefoonscherm) beschermen.  


Niet meer verbranden door de zon? Zo doe je dat:
 

  • Gebruik iedere dag minimaal een SPF 30.
  • Breng een royale hoeveelheid SPF aan op alle gebieden die worden blootgesteld aan de zon. Denk bijvoorbeeld ook aan je oren en bescherm je lippen met een speciale lipverzorging met SPF.
  • Breng de SPF ongeveer 30 minuten voordat je naar buiten gaat aan. Zo kan het goed intrekken voordat het zijn werk doet.
  • Smeer je huid iedere 2 uur in, vooral als je de hele dag buiten bent, hebt gezwommen of transpireert.  
  • Vermijd de zon zoveel mogelijk tussen 12:00 en 14:00 uur. Dan is de zon op z'n sterkst.  

 

Let's Talk Skin!

Iedereen heeft recht op een gezonde huid. Dat is de missie van IMAGE Skincare. Oprichtster en huidspecialiste Janna Ronert: “Dit moet je op een zo'n eenvoudig en effectief mogelijke manier kunnen realiseren.” Daarom kun je terecht bij 400 IMAGE Skincare Professionals in Nederland en België en hebben wij een uitgebreide webshop, zodat je ook thuis aan de slag kunt met een gezonde huid. Heb je een vraag over een verbrande huid? Neem dan contact op met de IMAGE Skincare Professional bij jou in de buurt, of stel direct jouw vraag via de chat rechtsonder onze website.

En wil je op de hoogte blijven van het laatste IMAGE Skincare nieuws en interessante skincare feitjes, bijvoorbeeld over het gebruik van zuren of waarom spf zo belangrijk is? Volg ons dan op Facebook of Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief and let's talk skin!